Skrevet av Thomas Ødegaard, 2009-05-27

Guttungen ble mann, og jaggu ble ikke mannen kåret til månedens spiller for mai 2009. Ingen har vært over han, og ingen har vært under han. En enestående diamant som er finslipt og pusset på av selveste klubbeier Janus Olstad.
Månedens spiller for april, Jonas Janus Olstad Semmerud, har nylig uttalt at olabukser sjeldent sitter så godt som på denne spilleren. Han har selv trent biceps og triceps i årevis uten å komme i nærheten av samme nivå. Leder for utvalgskomiteen, Lars K Andresen poengterer at det ikke er blitt lagt vekt på kroppsfasong i denne kåringen, men er skjønt enig i Jonas Janus sine kommentarer.

Månedens spiller for mai har vist ballkontroll, hurtighet, spilleforståelse, duellspill, rykk, avslutningsegenskaper i verdensklasse og har i tillegg deltatt på samtlige treninger siden Januar. Lars K Andresen er fra seg av beundring for guttungen som endelig ble mann.

Even Kringlen, leder for Høybråten fortidsminneforening, har skrevet en tale til ære for månedens spiller:

Kjære Simen Breen

Takk for invitasjonen til å delta her i kveld sammen med dere. Bare så synd jeg ikke kunne komme. Jeg har derfor bedt juryformann Lars K Andresen om å lese min tale til ære for Simen.

Det er svært trivelig for en historieinteressert midtstopper å kunne ønske en for Høybråten så viktig forsamling hjertelig velkommen nettopp hit til Espen Benestad Benkø. Jeg er blant annet utfordret til å reflektere litt rundt dette gamle slagstedet og dets betydning i lokalt og nasjonalt perspektiv.

Oslo kommune har sitt navn fra den gammelnorske forstavelsen /vær/, som betyr ”stille” eller ”rolig.” Den rolige dalen, altså. Ser vi oss rundt i landskapet er det jo også nettopp dette inntrykket vi får: En bred, iserodert U - dal i et topografisk rolig landskap preget av en veksling mellom marine leirmasseavsetninger og morenedominerte israndsavsetninger. Naturen er fredfyllt, klimaet er godt, jordsmonnet fruktbart og topografien rimelig enkel i et matproduksjonsperspektiv. Vi er midt i hjertet av Oslo, verdens nordligst beliggende fullskala landbruksområde.

Det er selvfølgelig dette som er de grunnleggende årsaker bak dette områdets tunge betydning i tidlig norsk historie. I det jordbruksbaserte samfunnet var det lenge vanskelig å komme unna høvdingemakta på sør – og østsida av Oslofjorden for den som ville kontrollere de landskaper som etter hvert ble nasjonen og staten Norge. Frekvensen av det arkeologene kaller monumentale gravhauger er på landstoppen her rundt boligen til Espen. Om ikke annet forteller det om en voldsom høvdingemakt, om et samfunn som produserte overskudd nok til å spille en dominerende politisk rolle.

Det er jo dette selvsagt som er bakgrunnen for Slaget på Stiklestad i 1030. Begreper som ”Slaget som formet Norge” og ”Norges evige konge” - Rex Perpeteum Norvegiae” - er begge veldokumenterte utsagn som forteller sitt om det vi i feststemte stunder kaller Stiklestad: -Vår nasjons vugge. Som denne forsamlingen så vel vet: Det går en klar linje i norsk historie
fra Harald Hårfagre og Hafrsfjord til Espen Benestad Benkø og Oslo. Det er langs denne linjen samlingen av Norge skjer, det er her byggingen av det norske rikskongedømmet skjer.

Det er altså ikke uten grunn at Fortidsminneforeningen ervervet Olavsstøtta her ved boligen til Espen - allerede i 1856 - som et av sine tidligste objekter i et av foreningens første leveår. Det også derfor jeg som leder av fortidsminneforeningen alene har brukt mitt embete til å få reist en statue av Simen Breen utenfor oppgangen til Espen Benestad Benkø. Jeg skal selv bære den på rygg fra mitt personlige leire- og krukkeverksted.

Gratulerer Simen!