Skrevet av Thomas Ødegaard, 2009-05-01

I 1916 var det kun skrånende terreng der idrettsbanen i dag ligger. Høybråten idrettsforening ble stiftet 6.mars 1916 og allerede i 1917 ble grunnen idrettsbanen ligger på kjøpt opp av brødrene Andresen, Vennesmo (som kom fra skauen med tilhold ved ”Mailund”) og jordegutta fra Hammersletta (brødrene Hansen). I dag, 92 år senere, på det samme området, finner vi en av Norges flotteste kunstgressbaner.
Anlegget er omkranset av eneboliger i millionklassen, bebodd av direktører, skipsredere og andre blaserte skikkelser som investerer titalls millioner i idrettslaget som holder barna deres borte fra dop og rock'n roll. Den eneste kunstige stimuli de får er duften av russisk kaviar og spesialimportert etterbarberingsvann. Slagordet "Her er vi rike, og rikere skal vi bli" er brodert inn i villaenes treverk for hånd. Hver familie har sin egen innleide au-pair, og samtlige menn er anstendige medlemmer av et felles broderskap. Høybråten, østkantens desiderte vestkant har kun helter, og en av dem spiller på HSIL A-lag.

Klubbhuset på høybråten blir renovert hvert eneste år ved hjelp av midlene fra sine rike støttespillere. I 2008 valgte ledelsen å pusse opp klubbhuset slik at det fikk et litt tradisjonelt syttitallspreg. Sopp og råte ble smurt inn i veggene for å skape en god atmosfære. Møblement anno "gammelt" ble kjøpt inn slik at de eldre medlemmene av klubben skulle føle seg i ett med fortiden. HSIL, klubben som tar vare på sine medlemmer. I veggene finnes mye historikk: spillere som er kommet og gått, tårer som er grått og tørket opp, latter er blitt stum, fiender har blitt kamerater, mens noen kamerater har blitt ekstra gode kamerater. Dette er sjelen til HSIL og klubbhuset.

Hver eneste måned siden 1916 har Høybråten hatt en månedens spiller, men i ytterst få tilfeller har spilleren selv fått vite det. Hovedkaptein på dagens A-lag, Lars K Andresen, ønsket å gjøre noe med dette. På eget initiativ har han derfor gått fra dør til dør rundt omkring på Høybråten og sanket inn stemmer på den spilleren som har utmerket seg spesielt i april måned.

En rekke kriterier er blitt tatt hensyn til i kåringen:
- Spilleren må vise gode holdninger
- Spilleren må gå foran som et godt eksempel
- Spilleren må ha hatt en drivende utvikling fra forrige måned
- Spilleren må ha prestert bra i kamper og på treninger
- Spilleren må ha evnen til å lytte til råd fra eldre erfarne spillere
- Spilleren må kunne tiltrekke flere kvinnelige tilskuere
- Spilleren må dufte godt

Juryformann Lars K Andresen har skrevet følgende ord til månedens spiller for april:

Kjære Jonas. Det har vært spennende å bli kjent med deg og din familie. Fra første stund følte jeg meg velkommen blant dere. Og selv om det ikke bare er enkelt å være en del av familien din, har du aldri latt det komme i veien for vårt vennskap. Det er alltid hyggelig å besøke deg i Kristiansand med familiefest på Høyvoll, eller hos tante Sigrunn og onkel Kjell, som et av de naturlige høydepunktene. Jeg føler at jeg har blitt godt kjent med deg på den relativt korte tiden vi har vært sammen, og jeg er glad for at jeg nå kan kalle deg for min familie og månedens spiller.

Dette er det essensielle. Alt vi gjør med ekte kjærlighet blir til liv. Og dersom kjærligheten kombineres med innsats, kan hvert enkelt menneske nå «et rikere mål». Jonas, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv – eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske.

Kjære Jonas, vi møttes i drømmene våre da vi var små. La oss få fortsette med å møtes i drømmene våre. Det gjør tiden vi nå får sammen, dobbelt så lang. Du utstråler en uimotståelig blanding av klokskap og skjønnhet, ynde og besluttsomhet. Du er uimotståelig sprudlende og kraftfull, lekende og alvorlig på samme tid.

Månedens spiller, Jonas Semmerud!